Nittedal kommune og Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS

Slik samarbeider vi om den nye vann- og avløpstraseen

Arbeidet med VA på langs foregår gjennom en samspillsentreprise. Det gjør prosjektet mer effektivt og forutsigbart – til det beste for alle parter.

Dato publisert:
14.01.2025

Arbeidene med den nye vann- og avløpstraseen i Nittedal går stadig framover, og er godt synlig gjennom dalen.

Mens Nittedal kommune og NRVA er prosjektets byggherre, er det entreprenørene Arne Olav Lund og Olimb som står for gjennomføringen. Det skjer gjennom en såkalt samspillsentreprise – et begrep som nærmest gir stjerner i øynene hos de involverte.

Les også: Derforer «VA på langs» så viktig

Tidlig involvering

Bjørn Rønholt, enhetsleder for kommunalteknikk i Nittedal kommune, forklarer:

– En samspillsentreprise er en samarbeidsform i et bygge- eller anleggsprosjekt. Den kjennetegnes av dialog, tillit og åpenhet, og at alle partene involveres tidlig i prosjektet. Vi gjennomfører prosjektet under felles målsetninger og felles økonomiske interesser.

Han får støtte av VA på langs-kollega Trine Ulriksen Lunde. Hun er prosjektleder i NRVA, og jobber tett med Rønholt i prosjektet. Lunde forteller at samspillentreprisen gir dem mulighet til å få med entreprenørene allerede i planleggingsfasen av prosjektet.

– Det er de som utfører arbeidet, og de har ofte gode innspill på hvordan man kan gjøre arbeidsoppgavene mer effektivt og billigere, sier Lunde.

Anleggsarbeider med rød hjelm og gul refleksjakke smiler mot kamera
GODT SAMARBEID: Tidlig involvering av alle parter gir bedre resultater, påpeker Bjørn Rønholt i Nittedal kommune.


Mer økonomisk forutsigbart

Lunde påpeker at samspillsentreprisen også gjør prosjektet mer økonomisk forutsigbart for byggherren. Før utførelsen blir nemlig entreprenør og byggherre enige om hva de mener det skal koste å utføre arbeidet, inkludert usikkerhet og risiko, gjennom det som kalles en målpris.

– Det kan fortsatt skje kostnadsoverskridelser, men sannsynligheten for dette er lavere enn i tradisjonelle entrepriser – hvor uforutsette forhold ofte kommer som en overraskelse etter at arbeidene har startet, påpeker hun.

At prosjektet er i rute og ikke blir mye dyrere enn antatt, kommer igjen innbyggerne til gode. Kostnader som norske kommuner har innenfor blant annet vann og avløp, skal nemlig dekkes av gebyrene som abonnentene betaler – noe som kalles selvkost-prinsippet.


Gode forutsetninger for et vellykket prosjekt

Også entreprenør Arne Olav Lund er storfornøyd med samarbeidsformen som er valgt i VA på langs. Å kunne komme tidlig inn med sin kompetanse og erfaring, løfter entreprenøren fram som den største fordelen.

– Det skaper best mulige forutsetninger for et vellykket prosjekt for alle involverte. Da kan vi være med på å påvirke løsninger, trasevalg, metodevalg og utviklingen av prosjektet, sier Morten Sjøli, prosjektsjef i Arne Olav Lund.

Han forsetter:

– At det er en kontrakt med målpris, gjør at vi i samspillsfasen kan fokusere på det vi er gode på – nemlig framdrift og produksjon.


Tre anleggsarbeidere i gule refleksjakker sett bakfra
STORE FORDELER: Entreprenør Arne Olav Lund setter pris på å komme tidlig inn i prosjektet med deres erfaring og kompetanse.


Fleksibel gjennomføring

Sjøli forteller at samspillentreprisen også gir en mer fleksibel gjennomføring av prosjektet.

Det kunne prosjektet blant annet dra nytte av i fjor høst, da det ble stopp på en delstrekning.

– Hvis du må stoppe opp et sted i en vanlig kontrakt, blir det gjerne en del formaliteter knyttet til de kontraktsmessige forholdende. I en samspillsentreprise kan du i stedet begynne på et annet område som du vet er klart, noe som gjør prosjektgjennomføringen smidigere og mer effektiv, konstaterer han.

At de involverte i prosjektet blir godt kjent før oppstart, er en annen fordel som Sjøli trekker fram.

– I tillegg er partene samlokalisert både i samspillsfasen og under gjennomføringen av prosjektet. Det gjør at vi blir en sammensveiset gjeng, noe som sikrer et godt og effektivt samarbeid.

Anleggsarbeider i oransje arbeidsklær sitter i førerhytten på en gravemaskin
BLIR GODT KJENT: De ulike aktørene i «VA på langs» har ulik ekspertise og samarbeider tett.



 Dette er entreprenørene:

- Arne Olav Lund: Komplett anleggsentreprenør med spesialkompetanse innen produksjon og rehabilitering av vei, vann- og avløpsanlegg.

- Olimb Anlegg: Eksperter på å lage hull og traséer for nye rør der graving ikke er mulig eller ønskelig, gjennom metoden styrt boring.